0 – 2 jaar
In de eerste twee levensjaren gebeurt er veel in de motorische ontwikkeling van uw kind. Vlak na de geboorte beweegt uw baby veel met de armen en trappelt het met de benen. Dit gaat later over in doelbewust bewegen. Het hoofdje wordt stevig omhoog gehouden, het kind volgt met de ogen, het reikt naar en pakt speeltjes. Uw baby gaat omrollen, kruipen, tijgeren, zelf zitten en los staan en maakt later de eerste stapjes. Het tempo waarop uw baby zijn motoriek ontwikkelt loopt sterk uiteen.
De manier van bewegen is belangrijker dan het tijdstip waarop
Door veel en gevarieerd te bewegen doet uw baby deze bewegingservaring op. De manier van bewegen is hierbij belangrijk. Belangrijker nog dan het tijdstip waarop uw baby bovenstaande mijlpalen behaalt. Als u een niet pluis gevoel hebt over het bewegen van uw baby, kan Kinderfysiotherapie Spelenderwijs samen met u naar de manier van bewegen van uw baby kijken.

Hulpvragen waarbij wij uw baby kunnen helpen
- Mijn baby heeft een afgeplat hoofdje
- Mijn baby draait zijn/haar hoofdje altijd dezelfde kant op
- Mijn baby ligt vaak in een kromme houding (banaantje)
- Mijn baby is te vroeg geboren
- Mijn baby beweegt een armpje minder of niet
- Mijn baby overstrekt zich veel
- Mijn baby voelt slap of juist heel gespannen
- Mijn baby huilt vaak ontroostbaar
- Mijn baby blijft achter in zijn/haar motorische ontwikkeling
- Mijn baby verandert niet zelf van houding bijvoorbeeld bij het rollen, zitten, gaan staan.
- Mijn baby schuift op de billen
- Mijn baby wordt angstig en/of gaat huilen als het wordt bewogen
Staat uw vraag er niet bij?

Werkwijze kinderfysiotherapie voor baby’s
Het onderzoek en de behandeling van de allerkleinsten vindt vaak plaats bij u thuis. Dit is de omgeving waar uw baby zich het meest op zijn of haar gemak voelt en tips praktisch uitgeprobeerd kunnen worden. Kinderfysiotherapie Spelenderwijs komt aan huis in de wijde omgeving van beide praktijken.

Kennismaking
Om u en uw baby te leren kennen beginnen we met een aantal vragen over de zwangerschap, de geboorte, het verloop van de ontwikkeling en

Behandelplan
We vertellen wat onze bevindingen zijn en stellen samen met u een behandelplan op dat past bij de motorische ontwikkeling van uw baby.
Het is mogelijk om een bezoek aan het kinderdagverblijf of de gastouder, waar uw baby verblijft, te plannen om de pedagogisch medewerker te informeren en te adviseren.

Behandeling
De behandeling bij uw baby bestaat uit houdings-, hanterings- en speladviezen. Deze adviezen koppelen we zoveel mogelijk

Evaluatie
Na de afgesproken periode van begeleiding evalueren we de behandeldoelen met u.
