0 – 2 jaar

In de eerste twee levensjaren gebeurt er veel in de motorische ontwikkeling van uw kind. Vlak na de geboorte beweegt uw baby veel met de armen en trappelt het met de benen. Dit gaat later over in doelbewust bewegen. Het  hoofdje wordt stevig omhoog gehouden,  het kind volgt met de ogen, het reikt naar en pakt speeltjes. Uw baby gaat omrollen, kruipen, tijgeren, zelf zitten en los staan en maakt later de eerste stapjes. Het tempo waarop uw baby zijn motoriek ontwikkelt loopt sterk uiteen.

arrow

De manier van bewegen is belangrijker dan het tijdstip waarop

Door veel en gevarieerd te bewegen doet uw baby deze bewegingservaring op. De manier van bewegen is hierbij belangrijk. Belangrijker nog dan het tijdstip waarop uw baby bovenstaande mijlpalen behaalt. Als u een niet pluis gevoel hebt over het bewegen van uw baby, kan Kinderfysiotherapie Spelenderwijs samen met u naar de manier van bewegen van uw baby kijken.

 

Persoonlijk advies
Baby's en kinderfysiotherapie

Hulpvragen waarbij wij uw baby kunnen helpen

 • Mijn baby heeft een afgeplat hoofdje
 • Mijn baby draait zijn/haar hoofdje altijd dezelfde kant op
 • Mijn baby ligt vaak in een kromme houding (banaantje)
 • Mijn baby is te vroeg geboren
 • Mijn baby beweegt een armpje minder of niet
 • Mijn baby overstrekt zich veel
 • Mijn baby voelt slap of juist heel gespannen
 • Mijn baby huilt vaak ontroostbaar
 • Mijn baby blijft achter in zijn/haar motorische ontwikkeling
 • Mijn baby verandert niet zelf van houding bijvoorbeeld bij het rollen, zitten, gaan staan.
 • Mijn baby schuift op de billen
 • Mijn baby wordt angstig en/of gaat huilen als het wordt bewogen

Staat uw vraag er niet bij?

Ik heb een andere vraag
Kinderfysiotherapie en hulpvragen bij baby's

Werkwijze kinderfysiotherapie voor baby’s

Het onderzoek en de behandeling van de allerkleinsten vindt vaak plaats bij u thuis. Dit is de omgeving waar uw baby zich het meest op zijn of haar gemak voelt en tips praktisch uitgeprobeerd kunnen worden. Kinderfysiotherapie Spelenderwijs  komt aan huis in de wijde omgeving van beide praktijken.

Kennismaking

Om u en uw baby te leren kennen beginnen we met een aantal vragen over de zwangerschap, de geboorte, het verloop van de ontwikkeling en

de motorische problemen die zich voordoen bij uw baby. Samen kijken we naar de manier van het bewegen van uw baby. We beoordelen met behulp van  tests of de motoriek bij de leeftijd van uw baby past.
Meer weten...

Behandelplan

We vertellen wat onze bevindingen zijn en stellen samen met u een behandelplan op dat past bij de motorische ontwikkeling van uw baby.

In het behandelplan beschrijven we wat we gaan doen en wat de behandeldoelen zijn. Bijvoorbeeld bij mijn baby is de afplatting van het hoofd verminderd. Mijn baby speelt met plezier op de buik.

Het is mogelijk om een bezoek aan het kinderdagverblijf of de gastouder, waar uw baby verblijft, te plannen om de pedagogisch medewerker te informeren en te adviseren.

Meer weten...

Behandeling

De behandeling bij uw baby bestaat uit houdings-, hanterings- en speladviezen. Deze adviezen koppelen we zoveel mogelijk

aan de dagelijkse verzorging van uw baby:  bijvoorbeeld op welke manier u uw baby het beste kunt neerleggen, dragen en oppakken.
Meer weten...

Evaluatie

Na de afgesproken periode van begeleiding evalueren we de behandeldoelen met u.

Wilt u weten of kinderfysiotherapie ook voor uw baby geschikt is?